W POLSCE DWIE PRACE? \ ДВІ РОБОТИ В ПОЛЬЩІ ?

Czy można w Polsce mieć dwie prace? Tak. Pod kilkoma warunkami.

 - Jeżeli osoba posiada wizę D 05 i pracuje dla przykładu 8 godzin w cukierni, a ma czas i chęć pracować jeszcze w innej firmie wieczorem- to ma takie prawo. – mówią funkcjonariusze Straży Granicznej

Taka osoba już ma oświadczenie o zatrudnieniu czyli umowę i ZUS z cukierni i podobny komplet dokumentów przygotowuje pracodawca z 2 firmy np. sprzątającej czy innej która daje pracę po południu czy wieczorem. Czyli osoba z Ukrainy, która ma dwie prace musi mieć dwa oświadczenia, dwie umowy i wtedy takie połączenie jest legalne. Warto pamiętać, że dziennie osoba może pracować tylko 8 godzin. Nadgodziny mają inną stawkę +50% , a weekendy + 100%.

Dotyczy to też studentów. Bardzo często osoby z Ukrainy które są uczniami szkół policealnych są chętne do pracy.

Wiza typu D 11 też daje możliwość pracy w Polsce. Pracodawca robi oświadczenie, umowę i studentka czy student-mogą pracować.

- W policealnych szkołach lekcje są tylko i wyłącznie w weekendy, dlatego pracować można legalnie od poniedziałku do piątku.

A co będzie bez papierów?

 - Pracodawca dostaje mandat ok. 3000 złotych od Inspekcji pracy, a osoba z Ukrainy nie tylko mandat. Musi wyjechać z kraju. Na powrót na Ukrainę ma czas od 14 do 30 dni i zakaz wjazdu od 1 do 5 lat.

foto: pensiaexpert.ru

Чи можна в Польщі працювати на двох роботах?. Так. Але при одній умові.

  • Якщо громадянин України має візу категорії D 05 і працює наприклад 8 годин кондитером на  фабриці, а має час і бажання ще собі підзаробити в інші фірмі після роботи –він  має таке право, - каже представник прикордонної служби.

Така людина має декларацію, тобто запрошення на роботу і трудовий договір  від одного роботодавця (наприклад Кондитерська) і такий самий комплект документів отримує від іншої фірми, в якій буде працювати в післяобідню пору чи у вечірній час (наприклад прибирання). Тобто громадянин України, який виконує дві роботи в Польщі повинен мати дві декларації (запрошення на роботу) і два трудових договори, чи цивільно – правові умови.  Лише тоді ці дві офіційнійні роботи можна вважати легальними.

Варто пам'ятати, що вдень людина може працювати не більше  8 годин.Понаднормовий робочий час оплачується додатково + 50%  у будні дні і + 100% у вихідні.

Дуже часто студенти поліцеальних  шкіл телефонують із запитанням,  чи мають вони право працювати в чужій країні?.

  • Віза типу D 11 теж дозволяє офіційно працювати в Польщі. – стверджують в Прикордонні службі. Роботодавець підписує трудовий договір чи цивільно – правову  умову і особа з України працює. Але варто памятати, що лекції  в таких навчальних закладах зазвичай у вихідні дні і відвідувати їх варто. Студент, який  має відвідуваність  менше 50% може бути автоматично відрахований з поліцеальної школи. Тому працювати можна від понеділка до пятниці, а суботу та неділю  рекомендовано приділити навчанню.

А  якщо не оформляти жодних документів?

  • Роботодавець отримає штраф у розмірі 3000 злотих від Інспекції праці, а неофіційний працівник на жаль , не лише штраф. Прикордонна служба «змусить » повернутись на Батьківщину. На виїзд з країни громадянин України буде мати час від 14 до 30 днів, а також заборона в'їзду від 1 до 5 років.

ПІдготувала: Ula Worobec \ Уляна Воробець